Trendy
Výměna manželek 2024 Povodně 2024 Love Island 2024 5 let od smrti Karla Gotta

Umučená Shani, vystřílený hudební festival i stovky rukojmích, kteří se nevrátili domů. Izrael si připomíná zvěrstva Hamásu

Příbuzní stále truchlí za své blízké, které ztratili před rokem.
Zdroj: Profimedia
Předchozí Další
+ Dalších 16 fotografií
výročí

Přesně před rokem se stal jeden z nejhorších teroristických útoků v historii Izraele. Hnutí Hamás 7. října 2023 přestříhalo plot oddělující Pásmo Gazy a proniklo do Izraele. Během svého řádění teroristé zabili stovky civilistů i vojáků a odvlékli do Gazy téměř tři stovky rukojmích. Izrael na útok odpověděl masivní vojenskou operací v Pásmu Gazy, jejímž výsledkem byly tisíce mrtvých. V Izraeli se v úterý konají pietní vzpomínkové akce. Mnoho z rukojmích se ale stále nedostalo domů.

V Izraeli začaly akce, které připomínají první výročí a především oběti krvavého útoku ozbrojenců palestinského teroristického hnutí Hamás na izraelské území v okolí Pásma Gazy. Prezident Jicchak Herzog držel spolu s dalšími lidmi minutu ticha v kibucu Reim, který byl jedním z cílů loňského řádění teroristů. U rezidence premiéra Benjamina Netanjahua se shromáždili příbuzní lidí, které teroristé z Hamásu před rokem odvlekli do Pásma Gazy a stále je tam drží jako rukojmí.

Rozsáhlý útok v sobotu 7. října 2023 překvapil bezpečnostní složky a šokoval izraelskou společnost. Zemřelo při něm zhruba 1200 lidí, z velké většiny civilistů, dalších asi 250 útočníci unesli. Ozbrojenci z teroristické organizace Hamás napadli izraelské obce v blízkosti Pásma Gazy, útočili a zabíjeli také třeba na hudebním festivalu.

Mezi prvními napadenými místy byl kibuc Reim, kde se v pondělí brzy ráno uskutečnil smuteční ceremoniál za účasti prezidenta Herzoga. U kibucu se v den útoku konal hudební festival Nova, kde Hamás zabil na 300 lidí. Herzog se setkal s rodinami obětí a v 6:29 místního času (5:29 SELČ) držel minutu ticha. To byl čas prvního útoku teroristů. Prezident při akci zdůraznil, že svět musí podpořit Izrael v boji proti jeho nepřátelům. Útok ze 7. října označil za "jizvu na tváři země". Na ceremoniál doléhaly zvuky pokračujících bojů v nedalekém Pásmu Gazy. Podobné akce se konaly i v dalších obcích, na které zaútočil Hamás.

Tragický osud Shani Louk

Jednou z tváří osudného dne a útoku Hamásu se stala německá účastnice festivalu Nova, tatérka a influencerka Shani Louk. Ženu ozbrojenci unesli a záběry jejího bezvládného těla kolovaly sociálními sítěmi. Dívka s dredy ležela bezvládně v autě obličejem dolů, měla vykloubenou nohu a na sobě jen spodní prádlo.

Později se na sociálních sítích objevila videa, která zachycují zřejmě poslední okamžiky dívky, jejíž smrt se stala symbolem útoku palestinských ozbrojenců na nic netušící fanoušky na hudebním festivalu poblíž hranice izraelských a palestinských území. Na prvním z videí dívka šťastně tančí s přáteli na festivalu, aniž by cokoli nasvědčovalo tomu, jaké hrůzy ji čekají.

V dalším videu už mladí lidé z festivalu zoufale prchají. Ve třiadvacáté vteřině videa je vidět dívčino charakteristické tetování na lýtku, podle kterého ji poznali i příbuzní na druhém videu, kde Shanino tělo už vláčejí palestinští radikální bojovníci na terénním autě.

17. května 2024 izraelské síly vyprostily její tělo z tunelu v Gaze a o pár dní později byla pohřbena ve svém rodném městě Srigim.

Pietní akce provázely raketové útoky

Kolem 6:30 SELČ v pondělí Hamás vystřelil z Pásma Gazy několik raket směrem na Izrael. Izraelská armáda uvedla, že tři rakety sestřelila a jedna dopadla do neobydlené oblasti. Dále tvrdí, že se jí podařilo zmařit podstatně silnější raketovou salvu, kterou Hamás chystal k výročí svého útoku. Sirény zněly také v Tel Avivu a centrálním Izraeli, k pokusu o raketový útok na něj se Hamás přihlásil dopoledne.

Pietního shromáždění v kibucu Reim se zúčastnil i francouzský ministr zahraničí Jean-Noël Barrot. "Francie pláče po boku Izraele," uvedl ministr, který dnes bude jednat se svým izraelským protějškem Jisraelem Kacem i představiteli palestinského samosprávy na západním břehu Jordánu.

Příbuzní rukojmích protestovali proti Netanjahuovi

V pondělí ráno také začalo před rezidencí předsedy vlády v Jeruzalémě shromáždění příbuzných rukojmí držených Hamásem, kterého se účastnily stovky lidí. Netanjahu čelí kritice, že jeho vláda nedostatečně usiluje o propuštění desítek rukojmí, kteří jsou i po roce v zajetí stále naživu. "Jsme tady, abychom připomněli, že jsme na ně (rukojmí) nezapomněli," řekla Širi Albagová, matka jedné z unesených žen. "Pro mě se zastavil čas," řekl otec jednoho uneseného muže.

Vzpomínkové akce se konají i v Thajsku

Vzpomínkové akce se budou v Izraeli konat po celý den. Podle deníku Haarec ve 20:00 SELČ izraelská státní média odvysílají vládní vzpomínkovou ceremonii, která se "zaměří na činy hrdinství a naději". Kvůli obavám z narušení však byla ceremonie předtočena a na protest proti podle nich nedostatečné snaze o příměří a návrat unesených se jí odmítla účastnit řada příbuzných obětí teroristických útoků a rukojmí. Hlavní pietní akce se uskuteční v 18:00 SELČ v Tel Avivu. Očekávala se účast desítek tisíc lidí, kvůli vojenským opatřením však bude smět být na místě podstatně méně lidí. Podle agentury AFP by měl během dne vystoupit i premiér Netanjahu.

Akce připomínající oběti teroristického útoku v jižním Izraeli se konala také ve vzdáleném Thajsku. Při útoku totiž Hamás zabil 41 Thajců a dalších 30 unesl. Podle thajských médií je v Pásmu Gazy stále šest z nich. V Izraeli pracovalo na 30.000 lidí z Thajska, především v zemědělství.

Teroristický útok vyvolal tvrdou izraelskou vojenskou akci, která v Pásmu Gazy stála život podle místních úřadů 41 825 lidí. Celé části tohoto palestinského území jsou srovnány se zemí a Izrael čelil kritice za způsob provedení operace.

Od 1. října 2024 Izrael podniká vojenskou ofenzivu rovněž do sousedního Libanonu, aby omezil aktivity tamního radikálního hnutí Hizballáh. Tato akce má za následek již přes 1000 obětí, část z nich byli civilisté. V zemi jsou i miliony evakuovaných.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy