Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Přežila obléhání Leningradu, nyní je uvězněná v Charkově: Příběh Alevtiny (91) vhání slzy do očí

Vybombardované město Charkov na Ukrajině.
Zdroj: Se souhlasem CNN Prima NEWS
+ Další 4 fotografie
válka na ukrajině

Alevtina Šernina byla mladá dívka, když přežila brutální obléhání Leningradu během druhé světové války. O osm desetiletí později, už nemohoucí, kdy sotva může mluvit nebo se pohybovat bez pomoci, zažívá něco obdobného. A to obléhání města Charkov na východní Ukrajině. Její příběh přinesl list The Guardian.

Jednadevadesátiletá Alevtina žije v Charkově, druhém největším ukrajinském městě a jedné z nejvíce zasažených městských oblastí během ruské invaze na Ukrajinu. Jak uvedl list The Guardian, bombardování se přiblížilo tak blízko, že okna v jejím činžovním domě se vysklila.

Nyní už téměř nekomunikuje

Alevtina však nemůže uprchnout, dokonce ani do protileteckého krytu. Kvůli problémům se srdcem je příliš křehká na to, aby byla snesena po schodech do suterénu, když zazní sirény. Před ruskou invazí mohla komunikovat, ale nyní téměř nereaguje, řekla její snacha Natalia, která popsala, jak probíhá bombardování.

Když bylo to poslední, tak byla zrovna v kuchyni a nalévala čaj: „Pak jsem otevřela dveře a nechápala jsem, co se děje. Za oknem hořel oheň a okna se rozbíjela," popsala děsivé okamžiky ruského ostřelování. Studený vzduch nyní přichází dovnitř oknem, které zůstalo poškozené útokem. Její tvář je bledá, oči zavřené, Alevtina sedí poblíž v přikrývce, u nohou má elektrický ohřívač a vedle ní stolek s léky.

Začala svůj život v hladu a chladu a končí ho stejně

"Cítím nelidský hněv z toho, že Alevtina začala svůj život v Leningradu v obležení jako dívka, která hladověla, žila v chladu a nyní končí svůj život za podobných okolností," řekla Natalia. "Co je to za obránce? Koho přišli bránit?" ptá se s odkazem na slova ruského prezidenta Vladimira Putina, že přišli bránit Ukrajinu před "fašisty". Nyní přirovnává k fašistům ruské okupanty.

Německé síly obklíčily a vyhladověly Leningrad v letech 1941 až 1944. Na následky obklíčení tehdy zemřely stovky tisíc lidí. Nyní se to samé stalo Charkovu, který leží jen něco málo přes 40 kilometrů od ruských hranic. Některým obyvatelům se podařilo uprchnout. Jiní, jako Alevtina a její rodina, nemají jinou možnost než zůstat a přemýšlet, jak dlouho to bude trvat.

"Kvůli Alevtině nemůžeme odejít, je v takovém stavu, že je nepřenosná," řekla Natalia. „Rádi bychom odešli, ale je tu i moje dcera, která pracuje jako lékařka v porodnici. Odchází na čtyři dny v kuse, protože je nebezpečné pohybovat se v noci.“ Její dcera nyní chodí do práce téměř deset kilometrů pěšky, protože v Charkově již nefunguje veřejná doprava. V nemocnici zůstala jen třetina jejích kolegů lékařů. Někteří byli evakuováni, protože se obávají dalšího ruského bombardování.

Jinou pamětnici zadrželi na demonstraci v Petrohradě

Alevtina není jedinou přeživší leningradského obléhání, která si v posledních dnech vydobyla pozornost. Další je Jelena Osspov, která v dnešním Petrohradě dodnes žije. Spolu s dalšími lidmi se zúčastnila demonstrace proti válce na Ukrajině a byla zadržena policií.
V Rusku jsou přitom jakékoliv protesty proti válce přísně zakázané. To však nebrání protestujícím v tom, aby se přesto organizovali a neúnavně protestovali na náměstích ruských měst. Následně čelí krutým policistům s obušky, před kterými nejsou v bezpečí ani ruské děti. Od propuknutí války tak již policisté zadrželi více než 7000 demonstrantů v padesáti ruských městech. Demonstrace jsou rozháněny často velmi násilně. Po svém propuštění se Jelena opět zapojila do protestů proti válce.

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Válka na Ukrajině

Válku na Ukrajině rozpoutalo Rusko ve čtvrtek 24. února 2022 v ranních hodinách.

V Rusku se o tomto aktu válečné agrese mluví jako o "speciální vojenské operaci na Ukrajině". Jde o vyvrcholení rusko-ukrajinské krize a zároveň největší konflikt na území Evropy od konce druhé světové války.

Mohlo by vás zajímat:

Volodymyr Zelenskyj | Vladimir Putin | Wagnerova skupina | Jevgenij Prigožin | Válka v Izraeli

Související články

Další články

Nejnovější kauzy