Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Americká pomoc Ukrajině? Příliš pozdě a příliš málo, kritizuje Andor Šándor

Andor Šándor o balíčku pomoci od USA směrem k Ukrajině
Zdroj: profimedia / koláž eXtra.cz
+ Dalších 5 fotografií
ZKLAMÁNÍ

Americká Sněmovna reprezentantů po půl roce bojkotu konečně v sobotu schválila velký balíček pomoci Ukrajině bojující proti invazi a okupaci ze strany Ruska. Jde o 61 miliard dolarů například pro střelivo, prostředky vzdušné obrany a ekonomický provoz přepadeného státu. Bezpečnostní poradce generál Andor Šándor ale ve vyjádření pro eXtra.cz Američany příliš nechválí.

Andor Šándor: Mělo to být dávno, Západ moc Ukrajině nepomáhá

„Říkám to celou dobu: příliš pozdě, příliš málo. Takto by se dala charakterizovat pomoc Západu Ukrajině. K čemu byl ten půlroční odklad? Sice chápu podstatu amerických politických problémů (boj republikánů s demokraty – pozn. red.), ale je to zdržení,“ řekl eXtra.cz bezpečnostní poradce generál Andor Šándor.

„Nechci také shazovat návštěvu Petra Fialy v USA, ale nemyslím, že skutečně přispěla k finálnímu schválení Kongresu (šéf republikánů ve Sněmovně reprezentantů Mike Johnson ale paradoxně zcela změnil rétoriku a otočil velice krátce po setkání s českým premiérem – pozn. red.).

Myslím si, že spíš šlo o to, že Donald Trump nakonec přece jen pochopil, že jeho přístup nemůže být, jaký byl. A to mohlo ovlivnit řadu republikánů, kteří pro balíček pro Ukrajinu nakonec hlasovali,“ domnívá se dřívější náčelník Vojenského zpravodajství.


Strach z útoku Rusů na dodávky zbraní

„Tady bude důležité to, co vše vlastně Ukrajinci ve skutečnosti a jak rychle to dostanou. Logistická operace nebude úplně jednoduchá. Něco půjde ze skladů Pentagonu v Německu, ale půjde to na hranice Ukrajiny a je otázka, jak to odtamtud rozvezou na celé území, a hlavně je velkou neznámou, jak na to budou reagovat Rusové.

Nevíme, jestli ty transporty budou napadat, nebo ne. O útocích Rusů na takové kritické dodávky ukrajinská strana logicky neinformuje. Bylo by ale naivní se domnívat, že Rusové budou jen čekat, až všechna ta výzbroj přijde na místa určení. Jistě se budou snažit to nějak komplikovat. Nakolik úspěšně, to si netroufnu odhadnout. To uvidíme,“ říká.

„Opravdu bych ale zopakoval, že i kdyby dorazily všechny dodávky v pořádku, je to vážně příliš pozdě a příliš omezeně. To je bohužel rys patrný od začátku konfliktu 24. 2. 2022,“ prohlašuje poradce.


Ukrajinu drží nad vodou nenávist

„V čem pomoc Kongresu v žádném případě nemůže zlepšit situaci, i kdyby byla trojnásobná, než ve skutečnosti je, to je to, že by jim dala trojnásobek vojáků. Vidíme, jaké měli problémy s mobilizačním zákonem. Nebo s tím, že další Ukrajinci již nechtějí do armády,“ uvádí generál.

„Vidíme problém s morálkou vojáků. Všichni čekali, že po 36 měsících budou moci být demobilizování. Ale nově přijatý zákon to neřeší. Musí být těžké bojovat na frontové linii tak dlouho, jakkoli jsou občas na chvíli stáhnuti, aby si odpočinuli. Je otázka, co tu morálku může zvednout. Asi jenom úspěchy. Na druhou stranu bych vůbec nebagatelizoval v dobrém slova smyslu ukrajinský nacionalismus a poměrně logickou velkou nenávist vůči Rusům. To může být katalyzátor. Nejsem si ale vůbec jist, zda toto povede k zásadnímu zlomu v konfliktu,“ vyjadřuje se Šándor.

„Nově schválená pomoc od USA může Ukrajině pomoci stabilizovat situaci. Ale naivní představy, které jsme viděli loni, že dosáhnou Krymu a podobně, ty mně připadají zcela nereálné,“ doplnil závěrem bezpečnostní poradce.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy