Trendy
válka na Ukrajině Výměna manželek 2024 MS v hokeji 2024 Survivor 2024 - aktuálně

Havárie vrtulníku s íránským prezidentem: Raísí je nezvěstný, hledají ho záchranáři

Íránský prezident Ebráhím Raísí
Zdroj: Profimedia
Nehoda

Vrtulník, v němž v neděli letěl íránský prezident Ebrahím Raísí, měl tvrdé přistání, uvedla podle agentury AP íránská státní televize, aniž by ihned zveřejnila podrobnosti o následcích nehody. Problém měl nastat při přesunu z Ázerbájdžánu, kde se íránský prezident v dopoledních hodinách zúčastnil slavnostního otevření přehrady s ázerbájdžánským prezidentem Ilhamem Alijevem.

Podle íránských státních médií vrtulník havaroval v íránské provincii Východní Ázerbájdžán. Záchranáři obratem spustili rozsáhlou operaci s cílem stroj najít. Jak uvádí britský web The Telegraph, místní obyvatelé hlásili, že v oblasti je mlha, což brání snaze lokalizovat vrtulník a určit jeho stav.


Raísí se zřejmě přesouval ve formaci tří vrtulníků, přičemž z prvotních zpráv nebylo jasné, zda byl prezident na palubě stroje, který se dostal do problémů. Záhy podle AP a agentury Reuters přišla státní média s informací, že tomu tak bylo. Potvrzení z oficiálních zdrojů ale ihned nepřišlo. Mezi další představitele na palubě vrtulníku patřil guvernér provincie Východní Ázerbájdžán a ministr zahraničí Hossein Amir Abdollahian.

Třiašedesátiletý Raísí byl zvolen íránským prezidentem v roce 2021 ve volbách s nejnižší účastí v dějinách islámské republiky. Bývalý šéf tamní justice je považovaný za zahraničněpolitického jestřába a je terčem amerických sankcí.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy