Velikonoce jsou tady: Ozdobte stůl krásným beránkem, mazancem plným chutí a křupavými jidáši
Velikonocemi končí střídmé postní období, které započalo koncem masopustního veselí. Po čtyřicetidenním půstu se tak mohou lidé konečně opět pořádně nadlábnout. Na Velikonoční neděli se tedy vždy připravovaly bohaté hostiny – co by to bylo za prostřený stůl bez sladkých dobrot. K těm velikonočním patří beránek, mazanec a jidáše, na které jsme se podívali spolu s webem Toprecepty.
Tradiční velikonoční beránek
Co by to bylo za Velikonoce bez velikonočního beránka. Ten u nás zdobí sváteční tabule již od nepaměti. Toto pečivo má symbolizovat Ježíše Krista, který se jako beránek obětoval pro záchranu světa. V dnešní době si ho můžete v době Velikonoc koupit snad ve všech supermarketech. Pokud si na něm však chcete opravdu pochutnat, bude lepší si jej upéct. A navíc si tak můžete sami vybrat, jak by váš beránek měl chutnat.
Recept na velikonočního beránka
Na beránky můžeme použít jakékoli oblíbené bábovkové těsto. Pečení beránka je totiž podobné, jako když pečeme bábovku. Oblíbení jsou například beránci z piškotového těsta, třeného těsta či jemného šlehačkového těsta.
Do formy na beránka můžete dát snadno také těsto na biskupský chlebíček a udělat si tak biskupského beránka s kandovaným ovocem. Tohoto beránka ale bude určitě lepší polít na závěr čokoládovou polevou, neboť bez ní by byl od ovoce flekatý.Důležité je u velikonočního beránka správně a důkladně vymazat formu, abychom jej z ní pak snadno dostali a nezničil se nám. Nejlepší je na vymazání použít máslo či sádlo a poté vysypat moukou či strouhankou.
Jak ozdobit velikonočního beránka?
Pokud jste beránka dostali zdárně z formy, máte z poloviny vyhráno. Nyní zbývá již jen tohoto krasavce ozdobit. Některé stačí jen posypat moučkovým cukrem, jiné je ale lepší polít polevou. Ta bývá nejčastěji čokoládová, ale zkusit můžete i citronovou či si zaexperimentovat podle chuti.
Pokud vás baví ruční práce, vrhnout se můžete i do zdobení sněhem či krémem, ze kterého silnou cukrářskou špičkou vytvoříte kudrlinky, jako má skutečný beránek. Milovníci krémových moučníků mohou krém použít i na spojení přední a zadní strany beránka. Jako oči použijte hřebíček, rozinky nebo lentilky a nezapomeňte mu na krk uvázat mašličku.
Velikonoční Jidáše
Jidáše se mají podle tradice péct již na Zelený čtvrtek. Jejich tradiční tvar znázorňuje lano, na kterém se Jidáš z výčitek oběsil poté, co za 30 stříbrných zradil Ježíše. Vy jim však můžete dát tvar, jaký chcete. Oblíbené je například zakroucení do tvaru zvířátek, třeba holubiček, šneků či housenek, kdy pak spolu s beránkem tvoří krásné ozdoby stolu. Stejně tak tvary mašliček.
Na velikonoční jidáše potřebujete podobné těsto jako na vánočku, na rozdíl od ní je však tučnější a po upečení o to chutnější. Nejprve si připravíte kvásek z droždí, vlažného mléka, mouky a lžičky cukru. Na vypracování si pak musíte dát opravdu záležet a nesnažit se nic zbytečně uspěchat. Plech je pak nejlepší podložit pečicím papírem, aby se nám jidáše nepřipalovaly. Před pečením hotové tvary ještě potřeme vajíčkem nebo medem, aby se krásně leskly.Velikonoční mazanec
Další velikonoční dobrotou jsou sladké a nadýchané mazance, které se těstem rovněž podobají vánočce. Příjemně voní po vanilce a citronu, jsou plné rozinek a posypané tenkými plátky loupaných mandlí. Mohlo by se zdát, že oproti beránkovi je mazanec snadnější, jelikož se nestane, že byste si výtvor pokazili špatně vymazanou formou a výtvor se pak rozpadl. Není tomu tak. O to více se toho může pokazit při dělání těsta.
Jak na těsto na mazanec? Pokud vám těsto moc lepí, pravděpodobně v něm máte málo mouky. Tu do něj přidávejte po troškách, ať to zase nepřeženete. Také si dejte pozor, aby vám těsto správně nakynulo. Pokud není dostatečně nakynuté, může mazanec po dopečení prasknout, a pokud naopak překyne, může klesnout a rozlít se do stran.